Anke Strijbos

Partner

Anke is partner bij Brinkhof. Zij is gespecialiseerd in media-, auteurs- en informatierecht, met een bijzondere focus op audiovisuele rechten en online platforms. Zij spreekt daarover ook op nationale en internationale evenementen en congressen. Daarnaast heeft ze ervaring met privacyrecht en IT.

Adviezen en procedures voor omroepen, media- en technologiebedrijven

Als specialist in onder meer mediarecht staat Anke omroepen, audiovisuele mediadiensten en videoplatformdiensten bij. Zij adviseert hen bijvoorbeeld over mediaregulering, auteursrecht en piraterijbestrijding. In dat kader houdt ze zich onder andere bezig met het uitonderhandelen van, en als dat nodig is procederen over, vergoedingen voor collectieve en individuele auteursrechten en naburige rechten. Bijvoorbeeld tussen collectieve beheersorganisaties en media- en technologiebedrijven.

Verder adviseert zij wereldwijd opererende media- en technologiebedrijven over Europese en nationale regulering van digitale diensten, waaronder de Digitaledienstenverordening (DSA), de AI verordening en de Auteursrechtrichtlijn (DSM). Dit omvat onder meer advisering over de totstandkoming en nationale implementatie van EU-wetgeving en begeleiding bij naleving, toezichtsonderzoeken en civiele en administratieve procedures.

Ervaring & nevenactiviteiten

Anke spreekt regelmatig op evenementen en congressen in binnen- en buitenland, onder andere over de DSA, contentmoderatie en audiovisueel auteursrecht. Ook doceert ze aan de Grotius specialisatieopleiding Privacyrecht over Procesrecht.

Anke studeerde zowel Theater-, Film- en Televisiewetenschappen als Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens deed ze de master Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie was ze betrokken bij de Clinic Law Incubator, eerst als studentmedewerker en later als voorzitter van het bestuur. Anke werd in 2011 beëdigd en heeft tot 2015 bij SOLV als advocaat gewerkt. Sindsdien werkt Anke bij Brinkhof.

Een greep uit de zaken van Anke Strijbos:

  • uitgevers en omroepen geadviseerd in zaken over perspublicaties en auteurscontractenrecht;
  • gespecialiseerde procedures gevoerd; van software-arbitrages tot tariefgeschillen en massa-schadeclaims;
  • geadviseerd en geprocedeerd over de verantwoordelijkheden van online platforms ten aanzien van onder meer contentmoderatie en online reputatiebescherming, bijvoorbeeld op basis van de Digital Services Act.