Brinkhof_Abstract_wavy_lines

Media- en persrecht

Media- en persrecht

Bij Brinkhof vindt u gespecialiseerde advocaten in alle aspecten van het Europees en Nederlands media- en persrecht. Wij adviseren traditionele en digitale mediabedrijven, en daarnaast tech-bedrijven, over steeds complexere regelgeving, vaak afkomstig uit de Europese Unie. Onze advocaten adviseren over de uitrol van nieuwe diensten, bestaande en nieuwe distributie- en financieringsmodellen en hebben ruime ervaring en strategische expertise in commerciële onderhandelingen. We treden regelmatig op in spraakmakende zaken; voor de civiele rechter, bij het Commissariaat voor de Media, incidenteel bij de Raad voor de Journalistiek, of achter de schermen.

Europese wetgeving en Nederlandse mediaregels

De advocaten van Brinkhof adviseren een groeiende groep Europese en Amerikaanse bedrijven over de herziene Audiovisuele Mediadiensten-richtlijn, die van toepassing is op omroep- en on-demand-diensten, maar ook op videoplatformdiensten. We denken mee bij de uitrol van nieuwe diensten of ondersteunen aanbieders bij het bepalen van hun vestigingsplaats in de Europese Unie. Onze advocaten hebben daarnaast gespecialiseerde kennis van andere Europese instrumenten, zoals de Online Omroeprichtlijn, de voorgestelde European Media Freedom Act en vrijwillige codes over bijvoorbeeld desinformatie of politieke advertenties. Vanzelfsprekend adviseren en procederen onze advocaten ook over de Mediawet, bijvoorbeeld over reclame- en sponsorregels of de bescherming van minderjarigen, of over auteursrechtelijke of grondrechtelijke vragen.

"Within its focus areas, the firm’s team offers a broad variety of skills and expertise"

Chambers Europe

Procederen over publicaties

We hebben een jarenlange staat van dienst in zowel traditionele perszaken als in procedures over het verwijderen van zoekresultaten en andere content online. Onze advocaten staan mediabedrijven bij als zij hun publicaties of uitzendingen vormgeven, of die voor de rechter moeten verdedigen. We verdedigen beslissingen van platforms over het verwijderen of juist beschikbaar houden van informatie op internet waaronder zoekresultaten. Incidenteel staan we slachtoffers van onjuiste berichtgeving bij.

Onze advocaten zijn vertrouwd met de dynamiek van een kort geding over bijvoorbeeld een rectificatie maar voeren ook principiële rechtszaken tot aan de hoogste Nederlandse en Europese rechters.

Team