Remy Chavannes

Partner

Remy, partner bij Brinkhof, is gespecialiseerd in media-, auteurs- en informatierecht met een bijzondere focus op online platforms. Ook is hij één van de drijvende krachten achter Brinkhofs auteursrecht, media en platforms team dat wereldwijd opererende media- en technologiebedrijven adviseert over Europese en nationale regulering van digitale diensten. Dit omvat onder meer advisering over de totstandkoming en nationale implementatie van EU-wetgeving en begeleiding bij naleving, toezichtsonderzoeken en civiele en administratieve procedures.

Procederen en adviseren over (digitaal) informatierecht

Het team procedeert en adviseert over onderwerpen over de volle breedte van het informatierecht, waaronder collectieve acties; contentmoderatie; audiovisueel auteursrecht (waaronder tariefgeschillen); artificiële intelligentie; telecom- en mediaregulering (met bijzondere aandacht voor strategie en geschillen met betrekking tot jurisdictie); openbaarheid van bestuur; hergebruik van overheidsinformatie; perspublicaties en portretrecht; en de verwijdering en verstrekking van gegevens in de context van civiele handhavingsprocedures, strafvordering en nationale veiligheid.

 Wereldwijd opererende media- en technologiebedrijven

Als advocaat heeft Remy tientallen procedures gevoerd voor nationale en Europese rechters over onder meer de aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid van online tussenpersonen, contentmoderatie, digitaal auteursrecht, onrechtmatige perspublicaties en het ‘recht om vergeten te worden’. Hij is de vertrouwde adviseur van een aantal van ’s werelds grootste media- en technologiebedrijven. Daarbij combineert hij juridische creativiteit met aandacht voor de technische, zakelijke en maatschappelijke context waarin aanbieders van digitale diensten opereren.

Wat anderen over Remy zeggen:

“Clients praise Remy Chavannes’ ‘great presentation skills in court, articulate manner and out-of-the-box thinking’; a practical problem solver with a strong sense of international business goals. He is recognised as one of the leading figures in the media and telecoms fields, and is noted for his strength in litigation.” (Chambers & Partners)

Ervaring & nevenactiviteiten

Remy publiceert en doceert regelmatig over auteursrecht, mediarecht en platformregulering. Dit doet hij onder meer als docent van de Summer School on European Platform Regulation en de International Copyright Law and Policy Summer Course van het Instituut voor Informatierecht, en als coauteur van de tweejaarlijkse kroniek van het technologierecht voor het Nederlands Juristenblad. Na zijn schooltijd te hebben doorlopen in Engeland is Remy in 1997 afgestudeerd in Moderne Geschiedenis (Balliol College, Oxford) en in 2000 in Rechten (Leiden).

"Remy is the lawyer everyone would want to have. He combines superb legal knowledge with business knowledge. He is also skilled at managing internal stakeholders and translating legally complex situations into practical advice."

Chambers

"Remy Chavannes is a great communicator with excellent legal and advisory skills. He can navigate complex legal questions as well as internal politics and is a joy to work with."

Legal500