Dorien Verhulst

Partner

Dorien, partner bij Brinkhof, voert een brede praktijk in het informatierecht. Zij adviseert daarin tech-, media- en andere bedrijven. Ook heeft Dorien een bijzondere expertise en ervaring op het terrein van auteurs- en databankenrecht, met name waar dat raakt aan andere rechten en belangen. Verder beschikt Dorien over specialistische kennis op het gebied van surveillance en elektronische communicatie. Ze adviseert regelmatig internationale tech- en telecombedrijven over vorderingen van opsporingsinstanties en bevelen van inlichtingendiensten.

Lid van Commissie Auteursrecht

Dorien is sinds 2022 lid van de Commissie Auteursrecht die de Nederlandse regering en het parlement adviseert over wetgeving en beleid op het terrein van auteursrecht. Zij was in vier instanties betrokken bij de procedure van GeenStijl en Sanoma over hyperlinks naar een uitgelekte Playboy-reportage van Britt Dekker. Als advocaat behandelt zij ook principiële zaken zoals:

  • de vraag of de Kamer van Koophandel een databankenrecht heeft op het Handelsregister (en zo ja, hoe dat zich verhoudt tot het recht op hergebruik van openbare overheidsinformatie) en
  • een mogelijke aansprakelijkheid van een Amerikaans tech-bedrijf voor de verspreiding van frauduleuze advertenties waarin het portret van een bekende Nederlander is misbruikt.

Wat anderen over Dorien zeggen:

Door advocatengids Chambers is Dorien in 2022 gerankt als ‘Up & Coming’ in het segment TMT (Technology, Media and Telecom): Media en gepromoveerd naar band 3 in 2023. Legal 500 omschrijft Dorien als ‘Next Generation Partner’ en ‘lead lawyer in copyright litigation cases’.

Ervaring & nevenactiviteiten

Regelmatig geeft Dorien cursussen aan een gespecialiseerd publiek. Ze is vaste spreker over online platforms bij de jaarlijkse PAO-cursus Actualiteiten Auteursrecht en de Studiedag Onrechtmatige Perspublicaties. Ook is ze actief lid van het Amerikaanse Media Law Resource Center (MLRC), o.a. als co-organisator van een Europees mediarechtcongres. Dorien zet zich in voor de emancipatie en representatie van vrouwen in haar vakgebied via onder meer de internationale non-profitorganisatie Chiefs in IP (ChIPs) waarvoor ze in 2022 een Dutch Chapter oprichtte. Dorien studeerde aan het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam en aan Fordham Law School (New York). Ze is in 2008 beëdigd.

Een greep uit de zaken van Dorien Verhulst:

Dorien adviseert over nieuwe, met name Europese, wetgeving zoals de Digital Services Act (DS), de DSM Auteursrechtrichtlijn, de Richtlijn audiovisuele mediadiensten en andere verticale instrumenten gericht op het bestrijden van schadelijke content online. Enkele recente voorbeelden zijn:

  • Het ondersteunen van een DSA-complianceproject, o.a. bij een internationale Cloud-aanbieder, een socialmediabedrijf en een non-profitorganisatie.
  • Het adviseren over de recente (voorstellen voor) Europese Verordeningen over de bestrijding van online terrorisme en kindermisbruik, mede gelet op bestaande vrijwillige maatregelen van een cliënt.