Brinkhof_Alexander_de_Leeuw
Alexander de Leeuw Advocaat

Alexander de Leeuw

Advocaat

Alexander is advocaat bij Brinkhof en heeft proceservaring in complexe octrooiprocedures bij zowel de rechtbank en het gerechtshof in Den Haag als bij het Europees Octrooibureau. Sinds zijn beëdiging werkt Alexander bij Brinkhof.

(inter)nationale octrooiprocedures

De specialisatie van Alexander is het voeren van nationale en internationale octrooiprocedures met een focus op farmaceutische uitvindingen, medische hulpmiddelen en consumentengoederen. Hij houdt zich daarnaast regelmatig bezig met de bescherming van knowhow/bedrijfsgeheimen. Verder adviseert Alexander geregeld over regulatoire kwesties, zoals over handelsvergunningen, data- en marktexclusiviteit en weesgeneesmiddelen.

Ervaring & nevenactiviteiten

Naast het voeren van procedures publiceert Alexander ook graag over het octrooirecht en in het bijzonder over de ontwikkeling rondom software-octrooien en kunstmatige intelligentie. Hij is medeauteur van Software Patents Worldwide. Ook werkt Alexander regelmatig mee aan AIPPI Questionnaires en geeft gastcolleges bij verschillende universiteiten over het octrooirecht en de bescherming van bedrijfsgeheimen. Daarnaast is hij actief lid van AIPPI, Young EPLAW, LES en ARRIGE.

Alexander heeft Rechten gestudeerd in Amsterdam (Universiteit van Amsterdam), New York (Benjamin N. Cardozo School of Law, Yeshiva University) en Kopenhagen (Universiteit van Kopenhagen). Ook heeft hij de Grotius specialisatieopleiding Gezondheidsrecht afgerond. In 2015 is Alexander beëdigd.

Een greep uit de zaken van Alexander de Leeuw:

  • Namens The Broad Institute het in oppositieprocedures verdedigen van een uitgebreide octrooiportefeuille m.b.t. de baanbrekende CRISPR-technologie waarmee DNA kan worden gemodificeerd.
  • Verdediging van Alvotech in een procedure tegen AbbVie m.b.t. de vraag of het bij het EMA aanvragen van een marktvergunning zonder carve-out voor een geoctrooieerde indicatie van adalimumab onrechtmatig handelen oplevert.
  • Namens Boston Scientific een kort geding gevoerd tegen Cook met als inzet een grensoverschrijdend verbod wegens octrooi-inbreuk met endoscopische hulpmiddelen.
  • Het bijstaan van Sandoz in het pan-Europese geschil tegen Eli Lilly over pemetrexed.
  • Namens The Dow Chemical Company tot en met de Hoge Raad geprocedeerd tegen Organik Kimya over beslaglegging en inzage in bewijs bij schending van bedrijfsgeheimen en het waarborgen van vertrouwelijkheid.

Gerelateerde insights