Kinderwens is vrij!

23 juni 2021

Het Medisch Centrum Kinderwens, een IVF-centrum in Leiderdorp, heeft van de rechter te horen gekregen dat het woord “kinderwens” door een ieder gebruikt mag worden. Daarmee is de poging van Medisch Centrum Kinderwens gestrand om het Dijklander Ziekenhuis te dwingen de naam van haar net geopende IVF-afdeling, Centrum voor kinderwens, te wijzigen.

Medisch Centrum Kinderwens stelde dat de naam Centrum voor kinderwens niet door het Dijklander Ziekenhuis mag worden gebruikt, omdat zij als eerste in Nederland het woord “kinderwens” in haar handelsnaam voor een fertiliteitskliniek is gaan voeren. Bovendien had zij de naam Medisch Centrum Kinderwens met een logo als merk geregistreerd en zou daarop inbreuk worden gemaakt door het gebruik van Centrum voor kinderwens.

De rechter heeft geoordeeld dat de handelsnaam “Medisch Centrum Kinderwens” puur beschrijvend is voor een onderneming die zich met de zorg en vervulling van kinderwensen bezighoudt. Bovendien is er volgens de rechter geen gevaar voor verwarring tussen de beide centra. Het publiek met een kinderwens zal oplettend zijn bij de keuze van een IVF-kliniek en eenvoudig het verschil in naam tussen beide centra opmerken. Om dezelfde redenen oordeelde de rechter dat er geen inbreuk wordt gemaakt op het woordbeeldmerk Medisch Centrum Kinderwens.

Het Dijklander ziekenhuis werd bijgestaan door Brinkhof (Adee Keppy en Kurt Stöpetie). De uitspraak is hier te lezen.