Brinkhof behaalt volgende overwinning in offensief over standaard-essentiële octrooien

6 november 2020

Afgelopen woensdag heeft de Rechtbank Den Haag vonnis gewezen in een zaak over een standaard-essentieel octrooi tussen de Luxemburgse licentieverleningsmaatschappij Sisvel en de Chinese smartphonefabrikant Xiaomi.

De zaak is onderdeel van een Europabreed offensief dat Sisvel heeft ingezet tegen verschillende smartphonefabrikanten. Het offensief had Sisvel in Nederland tot nog toe niets opgeleverd. Door Sisvel gevorderde verkoopverboden in twee korte gedingen tegen Xiaomi zijn door Brinkhof afgewend. Daarnaast is het EP 536 octrooi van Sisvel eerder dit jaar vernietigd in een bodemprocedure tegen Chinese smartphonefabrikanten OPPO en OnePlus.

In de beslissing van deze week heeft Brinkhof de vierde overwinning op rij behaald in de verdediging tegen dit offensief. Sisvel beriep zich op Europees octrooi EP 272, en betoogde dat dit octrooi essentieel was voor de 4G/LTE-standaard voor mobiele telefonie. Daarom, meende zij, zouden alle apparaten die de LTE-standaard implementeren inbreuk maken op dit octrooi. De Rechtbank ging daar niet in mee. De Rechtbank oordeelde dat de architectuur van LTE anders is dan de architectuur in het (veel oudere) octrooi, en dat bepaalde interacties die onderdeel waren van de octrooiconclusies in LTE niet plaatsvinden. De Rechtbank oordeelde daarom dat het octrooi niet essentieel is voor LTE, en dat LTE-telefoons dus geen inbreuk maken. De geldigheid van het octrooi behoefde daarom niet meer te worden beoordeeld. De beslissing is hier gepubliceerd.

Dit resultaat laat zien dat partijen die procederen over standaard-essentiële en andere technisch ingewikkelde octrooien in goede handen zijn bij het toegewijde patent litigation team van Brinkhof. Partners Richard Ebbink en Daan de Lange zijn verantwoordelijk voor het Brinkhof Xiaomi team. Telecomspecialist Rien Broekstra heeft de leiding tijdens de behandeling van de techniek.