Brinkhof_Mark_van_Gardingen
Mark van Gardingen Advocaat / Partner

Mark van Gardingen

Partner

Mark is partner bij Brinkhof en één van de oprichters van ons advocatenkantoor. Hij is gespecialiseerd in het procederen en strategisch adviseren over Europese octrooigeschillen. Door Marks bèta-gymnasiumopleiding in combinatie met zijn meestertitel op het gebied van octrooi- en IE-recht, behaald aan de Universiteit van Utrecht, is hij in staat om iedere vorm van techniek snel onder de knie te krijgen en om te zetten in juridische mogelijkheden. Of het nu gaat om elektronica, (bio-)chemie, werktuigbouwkunde of iets anders.

Energieke aanpak gericht op het eindresultaat

De stijl van Mark is persoonlijk, energiek, gepassioneerd, pragmatisch en altijd gericht op het vaak bredere eindresultaat, het ‘eindspel’. En niet onbelangrijk: het is leuk om met hem samen te werken. De zaken waaraan Mark werkt, hebben vaak een internationaal karakter.

Wat anderen over Mark zeggen:

“Most Highly Regarded Individuals in Europe for patent litigation.” (diverse internationale bedrijfsgidsen waaronder Legal 500 en Chambers)

“One of the best patent lawyers in the Netherlands by some distance, Van Gardingen is absolutely incredible to watch in court – a persistent, persuasive character who comes up with thorough and captivating arguments.” (IAM1000)

Ervaring & nevenactiviteiten

Mark is zeer actief betrokken bij het vormgeven van de Europese octrooitoekomst, in het bijzonder met betrekking tot de aanstaande veranderingen door de introductie van de zogenoemde ‘Unitary Patents’ en de oprichting van de ‘Unified Patent Court’ (UPC).

Mark is bestuurslid van de Europese Octrooiadvocatenvereniging EPLAW met een officiële observatiestatus toegekend door de Administratieve Commissie van de UPC, bestuurslid van de vaste UPC-commissie van de internationale IE-vereniging AIPPI, lid van de IE-Adviescommissie van de Nederlandse Orde van Advocaten en lid van de ‘Commissie van Acht’, het overlegorgaan van Octrooicentrum Nederland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Mark is ook actief in het opleidingsprogramma van het Europees Octrooibureau voor (kandidaat-)UPC-rechters waarbij hij dan regelmatig optreedt als advocaat in oefenzaken conform de nieuwe regels van het UPC.

Een greep uit de zaken van Mark van Gardingen:

  • in Heineken/ABI trad Mark op voor Heineken in een wereldwijd octrooigeschil tegen ABI (inclusief parallelle Amerikaanse procedures);
  • in DOW/Organik Kimya trad Mark op voor DOW in een procedure over misbruik van bedrijfsgeheimen (inclusief parallelle Amerikaanse procedures);
  • voor Boston Scientific trad Mark op in octrooizaken over allerlei verschillende medische hulpmiddelen zoals stents en hartkleppen;
  • in Johnson&Johnson/Abbvie trad Mark op voor Johnson&Johnson in een octrooiprocedure over antipsoriasis antilichamen;
  • voor Carl Zeiss SMT samen met ASML trad Mark op in een wereldwijd octrooigeschil tegen Nikon over immersie-lithografietechnologie;
  • in Novozymes/DSM trad Mark op in een grensoverschrijdend octrooigeschil over enzym-technologie;
  • voor internationale telecommunicatiebedrijven waaronder OPPO, trad Mark op in procedures over zgn. Standaard-Essentiële Octrooien en redelijke royalties.

"Mark van Gardingen is a next generation litigator – intelligent and tenacious who receives high praise for his oral advocacy and strategic foresight."

IAM Patent 1000

"Superb litigator Mark van Gardingen is also recommended for the depth and breadth of his experience in the area."

Who’s Who Legal

"A prominent player in the areas of patent litigation and trade secrets and has particular expertise in pharmaceutical inventions, mechanical engineering and biotech matters."

Chambers and Partners Europe

"Intelligent and tenacious operator who quickly grasps complex technological issues and never loses sight of clients’ interests."

IAM Patent 1000

"Mark van Gardingen is quick and clever, full of energy and in possession of a forceful style that fully gets his points across. Very thorough and a really nice guy, he has the flair necessary to get the ear of the court."

IAM Patent 1000
Mark van Gardingen – Chambers top Ranked Europe 2023 Mark van Gardingen – Chambers top ranked Global 2023 Legal 500 2023 – Leading individual