Brinkhof_Belmoca_bet_the_company_Jan_Pot_Charlotte_Tiems_Roza_Rijpkema
Nieuws
7 augustus 2023

Jan Pot, Charlotte Tiems en Roza Rijpkema staan met succes Belmoca bij in zaak tegen KDE

Op 25 juli 2023 wees het Gerechtshof Den Haag arrest in de zaak tussen KDE (onderdeel van Jacobs Douwe Egberts) en Belmoca, twee producenten van aluminium koffiecapsules voor gebruik in Nespresso-machines. KDE  stelde dat Belmoca inbreuk zou maken op haar octrooi EP 2 996 521 (“A beverage Preparation System, a Capsule and a Method for forming a Beverage”) en procedeert al sinds 2018 in verschillende landen tegen Belmoca om haar concurrent van de markt te weren.

Evenals de voorzieningenrechter en de rechter in eerste aanleg oordeelt het Hof nu dat de capsules van Belmoca geen inbreuk maken op het octrooi van KDE.

KDE heeft naar het oordeel van het Hof niet aangetoond dat de capsules van Belmoca bij gebruik in een machine plastisch over de voorste rand van het omsluitende deel van de Nespresso-machine worden getrokken, zoals KDE’s octrooi vereist. Integendeel: Belmoca heeft volgens het Hof onder verwijzing naar o.a. de eigen rapporten van KDE aangetoond dat haar capsules niet aan dit kenmerk voldoen. Het Hof wijst de vorderingen van KDE dan ook integraal af en wijst de door Belmoca gevorderde verklaring van niet-inbreuk toe. KDE wordt veroordeeld in de proceskosten van het geding.

Belmoca werd bijgestaan door Jan Pot, Charlotte Tiems en Roza Rijpkema.

Gerelateerde specialisten aan dit artikel