Online prijsdifferentiatie in principe toegestaan

27 februari 2020

In een arrest van 18 februari 2020 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld dat kantoorcliënt Media-Concept in principe toegestaan is verschillende prijsniveau’s te hanteren op verschillende online locaties. Net zoals in eerste aanleg werden alle vorderingen van concurrent Digital Revolution afgewezen.

Media-Concept exploiteert het kantoorartikelen merk Prindo, waarmee zij ook op Google Shopping adverteert. Concurrent en Nederlandse marktleider Digital Revolution (bekend van 123inkt) stelde dat Media-Concept zich schuldig maakte aan misleidende reclame, ongeoorloofde vergelijkende reclame en oneerlijke handelspraktijken. Digital Revolution meende dat de consument misleid zou worden, aangezien de prijzen getoond in Google Shopping lager zijn dan de prijzen getoond als de website van Media-Concept rechtstreeks werd benaderd.

Net zoals de rechter in eerste aanleg, stelde het gerechtshof Media-Concept volledig in het gelijk. Volgens het hof maakte Media-Concept duidelijk wat de voorwaarden van haar prijzen waren – zowel wanneer haar site werd benaderd via Google Shopping als rechtstreeks. De gemiddelde Nederlandse consument is prijsbewust, dus die consument zou verschillen in prijzen opvallen. Wanneer die consument geconfronteerd zou worden met aanvullende prijsvoorwaarden, dan zou deze consument nog altijd in staat zijn te beslissen of deze het product daadwerkelijk zou willen aankopen. Daarmee is geen sprake van misleiding.

Het hof oordeelde ook dat geen verplichting bestaat voor adverteerders om de consument te informeren op welke manier zij de geadverteerde producten het goedkoopste zou kunnen verkrijgen.

Dit is een belangrijke beslissing die adverteerders wat meer rust geeft: adverteerders kunnen in Nederland in principe gebruik maken van verschillende prijzen op verschillende websites, zo lang de informatievoorziening en de prijsvoorwaarden maar duidelijk is op die websites. Het is ook geruststellend om te weten dat, op basis van deze beslissing, adverteerders niet verplicht zijn Nederlandse consumenten de weg te leiden naar de laagste prijs.

Media-Concept werd bijgestaan door Rutger Stoop en Darya Bondarchuk.